ATM – Athis-Mons

ATM - Atelier VongDC - Photo N.Borel

ATM – Atelier VongDC – Photo N.Borel

2012_logo_EAE3Lauréat EAE#3 – 3ème édition d’Essonne Aménagement Exemplaire

The challenge was how to respond to two very different environments – small, low-rise, low density houses and gardens on one side (the street), large high-rise postwar slabs on the other (the garden).

 

To the street, this high-density apartment building is treated as a group of townhouses, their scale and rhythm inspired by the brownstones of New York, fitting harmoniously into the established neighbourhood and reinstating the continuity of the urban fabric.

To the garden it appears as a single large building with small houses on its roof.

Between front and back, within the thickness of the building, are canyons of light and colour that open it up to light, air and nature.

Fitted in under the uplifted living floors, all the collective areas are generously dimensioned and opened to air and the gardens on the lower  level as a positive response to the river overflow regulations.

This project received a EAE#3 prize for “Housing and Urban Forms” as well as a BATEX (BATiment EXemplaire) for Accessibility by the Ministry of Ecology and Sustainable Development in France.

051 – ATM
141-147 Ave. du 18 avril 1944 / Athis-Mons – Ile de France ( 91 )
Construction de 42 logements PLS – THPE 2005 C-ref -20%
Client : Immobilière 3F
Equipe : Atelier Vong DC, Mandataire – Julie HOWARD Architecte / Lamoureux Acoustique / CAPET (BET Fluides) / / ECOTECH (économie)
Construction : SACIEG – Entreprise Générale / COLOMBO (démolitions)
Concours 2008 – PROJET LAUREAT – Réalisation – livraison février 2012

—–
2012_logo_EAE3Lauréat EAE#3 – 3ème édition d’Essonne Aménagement Exemplaire

42 logements THPE 2005 – façade : Conception bio climatique – Label H&E Profil A
A Athis-Mons, sur l’Avenue de 18 Avril 1944, l’Orge tout près, en contre bas des Côteaux, le site est une occasion de respiration urbaine.
La densité programmatique, couplée avec les contraintes urbanistiques, relève d’un défi de composition urbaine et architecturale unique. S’intégrer dans le tissu pavillonnaire, tout en assurant une densité nécessaire pour revaloriser sa position en ville de manière durable et en harmonie avec son environnement.
Une façade résolument bioclimatique raisonnée et libre. Animée, ouverte, une attitude environnementale rythmée entre toitures bio-végétale / lumière par les espaces privatifs /protections
Spécificités environnementales
– Procédé de construction à faible empreinte carbone: structure mixte bois/béton
– Opération exemplaire en matière d’accessibilité (Batex du Ministère du Logement)
– Visite Val’Art, parcours culturel et urbain participatif
– 100% de logements traversants; conception bio climatique
– Politique d’insertion locale imposée aux entreprises de construction
– Charte de chantier propre avec tri des matériaux

EAE3 Présentation Projet     –     EAE3 – Fiche Projet Detail

The presentation of our Project starts at 3:00 !!

To see more :